Gazowa, elektryczna czy indukcyjna – jaką płytę grzewczą wybrać?
Sprzęt AGD stanowi ważną część wyposażenia kuchni. Wybierając go warto wziąć pod uwagę wszystkie, dostępne możliwości i przemyśleć swój zakup. Tego typu sprzęt do kuchni ma bowiem służyć na wiele lat, dlatego warto rozważyć rozsądny zakup. Oto sugestie, kiedy warto kupić płytę gazową, a kiedy elektryczną lub indukcyjną.
Kuchenka – niezbędne AGD do kuchni. Jaką wybrać?
Kuchenka to obowiązkowy element wyposażenia w każdym domu. Czasami można jednak wybierać z jej wielu rodzajów.
Mieszkańcy starszych i nowo wybudowanych domów z podłączem gazu mogą zdecydować się na kuchenkę gazową. Na to nie mogą liczyć osoby kupujące mieszkanie na rynku pierwotnym, tj. w nowym budownictwie, ponieważ nie umieszcza się w nich instalacji gazu m.in. z powodów bezpieczeństwa.
Kuchenka gazowa to wybór tani. Gaz ziemny stanowi też najbardziej naturalne źródło ognia i ciepła. Płyta gazowa to rozwiązanie dla zwolenników tradycyjnego gotowania i osób, które chcą zaoszczędzić. Sprawdzi się poza miastem, w domu jedno i wielorodzinnym i w mieście, gdzie istnieje przyłącz gazu, np. w starszych kamienicach i blokach.
Kuchenki gazowe wybierają osoby starsze, przyzwyczajone do obsługiwania tego typu urządzeń, ale też młodzi. Obecnie w sklepach można znaleźć ich szeroki wybór, np. z palnikami eliptycznymi, które dają możliwość szybszego gotowania i umieszczania na nich naczyń żaroodpornych lub brytfann. Wiele osób wskazuje, że potrawy gotowane na kuchence gazowej mają lepszy smak, a koszty eksploatacji gazu są niskie. Wadą z kolei jest niska wydajność energetyczna, ponieważ ok. 50% gazu ulatnia się podczas gotowania, a usterki mogą powodować niebezpieczne wypadki w domu.
A może kuchenka elektryczna?
Duże AGD do kuchni w formie płyt elektrowniczych (ceramicznych) cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Takie płyty dają elegancki wygląd, skracają czas gotowania i posiadają niskie zużycie energii. To częste rozwiązanie w nowych mieszkaniach i domach, gdzie nie ma przyłącza gazu.
Wadą kuchenek elektrycznych są wyższe koszty eksploatacji (prąd jest droższy od gazu) i wyższe koszty zakupu. Ponadto takie kuchenki częściej się psują i można się nimi poparzyć, ponieważ płyta jest gorąca przez jakiś czas po nagrzaniu.
Płyta indukcyjna – zalety i wady
Alternatywą dla kuchenek elektrycznych są płyty indukcyjne, popularne w nowych mieszkaniach. Są nowoczesne i wygodne w zastosowaniu. Dostępnych jest wiele modeli tego typu płyt. Ponadto zapewniają niskie zużycie energii i krótki czas gotowania.
Wadą płyt indukcyjnych są wyższe koszty eksploatacji i droższe akcesoria kuchenne (na tego typu płytach można używać tylko garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej).
Decydując się na zakup kuchenki warto wziąć pod uwagę możliwości finansowe i częstość gotowania. Posiadając przyłącz gazu można wybrać najtańszą opcję – kuchenkę gazową. Z kolei mieszkańcy nowych mieszkań mają do wyboru np. płytę indukcyjną lub kuchenkę elektryczną.