Kuchenka tradycyjna czy zestaw do zabudowy – co wybrać?

0
kuchenka tradycyjna

kuchenka tradycyjna czy zestaw do zabudowy

Płyta grzewcza i piekarnik należą do podstawowego wyposażenia kuchni. Dawniej występowały tylko jako jedno urządzenie, czyli kuchnia wolnostojąca. Jednak kilkanaście lat temu pojawiły się na rynku sprzęty AGD do zabudowy. Z tego względu piekarnik i płytę można kupić w zestawie albo wybrać odmienne urządzenia, pochodzące od różnych producentów. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady, stąd pojawia się pytanie, które z nich będzie lepszym rozwiązaniem do kuchni – kuchenka tradycyjna czy zestaw do zabudowy?

Tradycyjna kuchenka – największe zalety

Kiedyś kuchnie wolnostojące zasilane były wyłącznie gazem. Jednak obecnie na rynku można spotkać coraz mniej takich modeli. Znacznie popularniejsze są kuchnie gazowo-elektryczne, w których płyta zasilana jest gazem, a piekarnik prądem. Standardową kuchenkę gazowo-elektryczną kupimy w kwocie pomiędzy 1000 a 1500 zł, choć w sklepach można znaleźć też o wiele bardziej zaawansowane modele. W porównaniu z urządzeniami AGD do zabudowy nie jest to wygórowana cena. Poza tym tradycyjna kuchenka jest mobilna. Bez problemu można ją przesunąć, a nawet przestawić w zupełnie inne miejsce w kuchni. W przypadku usterki fachowiec nie będzie miał problemów, aby dostać się do urządzenia, a sama nie będzie kosztowała majątku.

Warto dodać, że współczesne kuchenki wolnostojące nie odbiegają w bardzo dużym stopniu od modeli do zabudowy pod względem funkcjonalności.

kuchenka tradycyjna

Piekarnik i płyta grzewcza – czy warto?

Obecnie płyta grzewcza i piekarnik do zabudowy uznawane są za nowocześniejsze rozwiązanie niż tradycyjna kuchenka. Dzięki temu, że można je ukryć w zabudowie meblowej, pozwalają stworzyć integralną i spójną wizualnie kuchnię. Choć tradycyjna kuchenka posiada coraz więcej nowoczesnych funkcji, nie jest jeszcze w stanie dorównać urządzeniom do zabudowy. Są one bardziej zaawansowane pod względem technologicznym, co przekłada się na bezpieczeństwo i wysoki komfort przyrządzania posiłków. Poza tym piekarnik do zabudowy można umieścić w dowolnym miejscu – wcale nie mu znajdować się on pod płytą grzewczą. Można go umieścić w słupku na wysokości wzroku, dzięki czemu nie trzeba będzie się schylać, by wstawić lub wyjąć z niego potrawę. Faktem jest jednak, że za płytę i piekarnik do zabudowy zapłacimy o wiele więcej niż za kuchenkę wolnostojącą. Do tego dochodzi jeszcze konieczność zamówienia specjalnych mebli, co wiąże się z dodatkowym wydatkiem.

kuchenka tradycyjna

Które rozwiązanie wybrać?

Jak widać, zarówno kuchenka tradycyjna, jak i zestaw urządzeń do zabudowy, mają swoje mocne i słabe strony. Zabudowane sprzęty zapewnią większą elastyczność w aranżacji i pozwolą zrealizować swoje autorskie wizje kuchennego wnętrza. Jednak kuchenka tradycyjna to bezpieczniejsza opcja, ponieważ będzie pasować do każdej kuchni i dobrze spełni swoje zadanie. Taka kuchenka sprawdzi się zarówno w przypadku mniejszej, jak i liczniejszej rodziny. Na to rozwiązanie powinny się również zdecydować osoby, które dysponują ograniczonym budżetem. Najtańszą wolnostojącą kuchenkę gazowo-elektryczną można kupić za około 1200-1300 zł.

kuchenka tradycyjna czy do zabudowy Kuchnia gazowo-elektryczna Amica 57GEH2.33HZpTaA(W)

Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Biały
Szerokość (mm): 500
Rodzaj płyty grzewczej: Gazowa
Termoobieg: Tak
sprawdź cenę
kuchenka tradycyjna czy do zabudowy Kuchnia elektryczno-gazowa Beko FSE52321DBD

Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Czarny
Szerokość (mm): 500
Rodzaj płyty grzewczej: Gazowa
Termoobieg: Tak
sprawdź cenę
kuchenka tradycyjna czy do zabudowy Kuchnia gazowo-elektryczna Gorenje GKS6C70WF


Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Biały
Szerokość (mm): 600
Rodzaj płyty grzewczej: Gazowa
Termoobieg: Tak
sprawdź cenę
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts

Ekspert w dziedzinie sprzętów AGD, a w szczególności urządzeń do gotowania. Jego fascynacja kuchenkami, piekarnikami i płytami grzewczymi to efekt wieloletnich badań i praktycznych doświadczeń. Nie tylko pisze o kulinarnych gadżetach - on sam jest zapalonym kucharzem, a jego specjalnością jest kuchnia azjatycka. W wolnych chwilach oddaje się swojej drugiej pasji - piłce nożnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *