Gotowanie w mikrofali – praktyczne wskazówki i przepisy

0
gotowanie w mikrofali

Kiedyś kuchenki mikrofalowe służyły jedynie do podgrzewania wcześniej przygotowanych dań. Z biegiem czasu producenci wyposażyli je również w funkcję rozmrażania, która pozwala szybko rozmrozić porcję mięsa do obiadu. Współczesne mikrofalówki oferują jednak o wiele więcej możliwości. Wiele z nich jest w stanie grillować, a nawet ugotować żywność. Jak przebiega takie gotowanie w mikrofali? Jakie potrawy można w niej przygotować? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.

Gotowanie w mikrofali – zdrowe czy nie?

Większość z nasz wykorzystuje kuchenkę mikrofalową jedynie do podgrzewania lub rozmrażania żywności. Tymczasem wiele nowoczesnych modeli oferuje również funkcję gotowania na parze, która znacznie przyspiesza czas przygotowywania obiadu. W społeczeństwie przyjęło się przekonanie, że potrawy podgrzewane w mikrofalówce mają gumowatą konsystencję i znacznie tracą na swoim smaku oraz zapachu. Okazuje się jednak, że gotowanie w mikrofali z wykorzystaniem pary wodnej to nie tylko szybszy, ale również lepszy sposób przyrządzania posiłków. Produkty spożywcze zachowują bowiem więcej witamin i cennych wartości odżywczych niż w trakcie tradycyjnego gotowania. Poza tym gotując na parze, możemy zredukować zawartość tłuszczu, a nasza potrawa i tak będzie soczysta, a do tego bardzo zdrowa i aromatyczna.

gotowanie w mikrofali

Jak działa mikrofalówka z funkcją gotowania na parze?

Gotowanie w mikrofali jest bardzo proste, wymaga jedynie zastosowania dedykowanego naczynia. Zazwyczaj taki pojemnik jest już dołączony do urządzenia. Jeśli jednak nie ma go w zestawie, koniecznie trzeba go dokupić. Naczynie do gotowania na parze w mikrofali zazwyczaj wykonane jest z tworzywa sztucznego lub ze szkła żaroodpornego. Ma dziurkowaną tackę, przez którą para wodna przenika do żywności oraz pokrywkę. W sprzedaży znajdziemy wiele naczyń do gotowania w mikrofalówce, które dedykowane są do konkretnego rodzaju żywności, np. do zup, ryżu czy jajek. Jeśli mamy jeden z takich pojemników, możemy przystąpić do gotowania.

Jak zatem gotować w mikrofali? Wystarczy dolną część pojemnika napełnić wodą, a w górnej umieścić potrawy przeznaczone do gotowania. Po uruchomieniu kuchenki woda zamieni się w parę, która zacznie podgrzewać żywność. Czas gotowania w mikrofalówce jest znacznie krótszy niż przy tradycyjnym gotowaniu na wodzie. Przykładowo, ustawiając średnią moc mikrofalówki, ziemniaki ugotujemy w zaledwie 6-8 minut. Gotowanie w mikrofalówce przebiega więc podobnie, jak gotowanie w parowarze, a efektem są soczyste, lekkostrawne i smaczne dania.

Przykładowe kuchenki mikrofalowe z funkcją gotowania

gotowanie-w-mikrofali Kuchenka mikrofalowa Sharp YC-MG02E-S

Rodzaj instalacji: Wolnostojąca
Pojemność (l): 20
Moc grilla (W): 1000
Grill: tak
Programy: 8 programów automatycznych
Ilość poziomów mocy: 11
sprawdź cenę
gotowanie-w-mikrofali Kuchenka mikrofalowa Beko MGC20130SB

Rodzaj instalacji: Wolnostojąca
Pojemność (l): 20
Moc grilla (W): 1000
Grill: tak
Ilość poziomów mocy: 10
sprawdź cenę
gotowanie-w-mikrofali Kuchenka mikrofalowa Samsung GE83M

Rodzaj instalacji: Wolnostojąca
Pojemność (l): 23
Moc grilla (W): 1100
Grill: tak
Ilość poziomów mocy: 6
sprawdź cenę

Co można ugotować w kuchence mikrofalowej? Przykładowe przepisy

W mikrofalówce będziemy mogli przygotować naprawdę wiele potraw. Szczególnie dobrze przygotujemy warzywa – szparagi, fasolkę, brokuły czy cukinię. Wystarczy ustawić moc kuchenki na 500 W i czas gotowania na około 4-8 minut. W ten sposób przygotujemy smaczne i lekkostrawne warzywa. Do gotowania w kuchence równie dobrze nadaje się ryż czy makaron, a także mięsa i ryby – kurczak, wołowina, wieprzowina czy dorsz.

Musimy również pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do gotowania w mikrofali. Są to przede wszystkim ciasta drożdżowe, biszkoptowe, francuskie, kruche czy suflety, które ze względu na sposób działania kuchenki, nie będą miały szans wyrosnąć. Wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej odpuścić sobie przygotowanie chleba z mikrofali czy ciasta biszkoptowego i zostawić to zadanie piekarnikowi. Gotowanie jajek w skorupkach w mikrofali też nie jest dobrym pomysłem, ponieważ gwałtowny wzrost ciśnienia sprawi, że jajko po prostu wybuchnie.

gotowanie w mikrofali

Oto przepisy na szybkie dania z mikrofalówki:

  • Śniadanie z mikrofali – gotowanie w mikrofali śniadania brzmi abstrakcyjnie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy w kuchence przygotowali delikatną, ale zarazem pożywną owsiankę. Wystarczy mleko wymieszać z płatkami, włożyć do mikrofalówki i podgrzewać przez około 1-2 minut. Podawać z ulubionymi owocami i bakaliami.
  • Drugie śniadanie z mikrofali – zamiast codziennie jeść w biurze kanapki, możemy przygotować szybki omlet w mikrofali. Wystarczy do kubka wbić jajka i ubić je widelcem. Następnie dodać mąkę (jeśli używamy) i swoje ulubione składniki, np. szpinak, pomidorki koktajlowe czy ser. Wszystko wymieszać i gotować w mikrofali aż jaja się zetną. Omlet gotowy.
  • Obiad z mikrofali – funkcję gotowania na parze możemy wykorzystać do przygotowania ryby. Wystarczy odpowiednio przyprawić filet, zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do kuchenki, ustawionej na maksymalną moc. Ryba powinna być gotowa po kilku minutach. Można ją podać z gotowanymi na parze ziemniakami i surówką.
  • Deser z mikrofali – na podwieczorek możemy przygotować ciasto w kubku, np. brownie. Do kubka należy wrzucić mąkę, cukier, kakao i olej, a następnie wszystko wymieszać na gładką masę. Wystarczy włożyć ciasto do mikrofalówki na 2 minuty, a później odczekać aż stężeje.
  • Kolacja z mikrofali – na kolację możemy przygotować popularne amerykańskie danie, czyli makaron z serem. Surowy makaron należy ugotować w mikrofali, aż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Następnie dodać do niego ¾ szklanki mleka i tyle samo ulubionego sera, np. cheddar. Danie ponownie wstawić do mikrofalówki na około 1-2 minuty i gotowe.

Jest wiele przepisów na potrawy, które można przygotować w kuchence mikrofalowej. Możemy również kupić w sklepie gotowanie dania do mikrofali i błyskawicznie przyrządzić je po powrocie do domu.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts

Ekspert w dziedzinie sprzętów AGD, a w szczególności urządzeń do gotowania. Jego fascynacja kuchenkami, piekarnikami i płytami grzewczymi to efekt wieloletnich badań i praktycznych doświadczeń. Nie tylko pisze o kulinarnych gadżetach - on sam jest zapalonym kucharzem, a jego specjalnością jest kuchnia azjatycka. W wolnych chwilach oddaje się swojej drugiej pasji - piłce nożnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *