Kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy – jaki sprzęt wybrać?

0
kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy

kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy - co wybrać

Mówi się, że kuchnia jest sercem całego domu. To tam spędzamy najwięcej czasu, przygotowujemy posiłki, rozmawiamy, a nawet przyjmujemy gości. Warto więc zadbać o jej wystrój i wyposażenie, aby stworzyć przyjazne środowisko. Nieodłącznym elementem każdej kuchni są urządzenia AGD, a wśród nich zdecydowanie najważniejsza jest kuchenka. Przystępując do jej wyboru, musimy się zastanowić, jaki model wybrać – lepsza będzie kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy? Oba urządzenia mają swoje słabsze i mocniejsze strony, które warto znać przed podjęciem decyzji.

Jaką kuchnię wolnostojącą wybrać?

Kuchnie wolnostojące występują w różnych konfiguracjach, dlatego wybór tej jedynej będzie uzależniony wyłącznie od naszych preferencji i upodobań. Jeszcze kilka lat temu największą popularnością cieszyły się kuchnie gazowe, w których zarówno płyta, jak i piekarnik zasilane były gazem. Obecnie, bardziej popularne są modele elektryczne lub gazowo-elektryczne, w których płyta zasilana jest gazem, zaś piekarnik energią elektryczną. Kuchnie elektryczne możemy jeszcze podzielić na dwa modele: kuchnie z płytą ceramiczną oraz kuchnie z płytą indukcyjną.

kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy

Kuchnia wolnostojąca – zalety i wady

Dostępne na rynku kuchnie wolnostojące wyróżniają się atrakcyjnym wyglądem, dlatego będą pasować zarówno do tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych wnętrz. Producenci dbają jednak nie tylko o wygląd, ale i o dodatkowe funkcje, które zwiększają możliwości urządzeń i przyspieszają proces przygotowywania posiłków. Do największych zalet kuchni wolnostojących możemy zaliczyć mobilność i brak konieczności ich zabudowania. Montaż tego typu sprzętów jest szybki i łatwy, dlatego nie powinien nikomu sprawić problemów. Dodatkowo w razie jakiejkolwiek awarii, będziemy mieć łatwy dostęp do urządzenia – wystarczy je tylko wysunąć. Na korzyść kuchni wolnostojących przemawia również cena. Są one dużo tańsze niż płyty przeznaczone do zabudowy. Musimy się jednak liczyć z tym, że modele wolnostojące są trudniejsze do utrzymania w czystości, ponieważ kurz, okruchy i resztki jedzenia mogą gromadzić się w przestrzeni pomiędzy kuchnią a meblami.

kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Kuchnia gazowo-elektryczna Amica 57GEH2.33HZpTaA(W)


Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Biały
Szerokość (mm): 500
Rodzaj płyty grzewczej: Gazowa
Termoobieg: Tak
sprawdź cenę
kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Kuchnia ceramiczna Beko FSM57300GX

Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Srebrny/Szary
Szerokość (mm): 500
Rodzaj płyty grzewczej: Ceramiczna
Termoobieg: Tak
sprawdź cenę
kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Kuchnia gazowo-elektryczna Gorenje GK6C4WF

Klasa efektywności energetycznej: A
Kolor dominujący: Biały
Szerokość (mm): 600
Rodzaj płyty grzewczej: Gazowa
sprawdź cenę

Czym jest kuchnia do zabudowy?

Kuchnie do zabudowy różnią się od modeli wolnostojących przede wszystkim sposobem montażu. Płytę grzewczą montuje się na blacie kuchennym, zaś piekarnik pod nią, w specjalnie przygotowanej do tego celu szafce. Na ogół inne parametry są takie same, choć modele do zabudowy mają zazwyczaj więcej dodatkowych funkcji. Wśród kuchenek do zabudowy największą popularnością cieszą się płyty indukcyjne i piekarniki elektryczne.

kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy

Kuchnie do zabudowy – zalety i wady

Płyty grzewcze i piekarniki do zabudowy stały się szczególnie popularne w ostatnich latach. Łatwo można je dopasować do konkretnego pomieszczenia, co pozwala maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Dają one również nowoczesny wygląd, charakteryzujący się jednolitością i estetyką, gdzie sprzęty AGD mogą być ukryte w meblach. Taki sposób montażu dodaje elegancji wnętrzu. Dodatkowo kuchnie do zabudowy pozwalają na optymalizację przechowywania poprzez wiele rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Pomimo wielu zalet, kuchnie do zabudowy mają także swoje wady, które warto wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o ich zakupie. Przede wszystkim takie kuchenki są bardziej skomplikowane w instalacji. Zwykle wymagają specjalistycznego montażu, co może wiązać się z wyższymi kosztami. Ponadto kuchnie te są trudniejsze do modyfikacji czy wymiany pojedynczych elementów w przyszłości. W przypadku uszkodzenia jednego z segmentów, często konieczna jest wymiana całego modułu.

kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Zestaw do zabudowy Kernau KBOS 641 BG

Płyta gazowa
Kolor: Czarny mat
Rodzaj rusztu: Emaliowane stalowe
Ilość pól grzejnych: 4

Piekarnik elektryczny do zabudowy
Kolor: Czarny
Pojemność: 60 l
Liczba funkcji pieczenia: 6
Zakres temperatur: 40 - 240°C
sprawdź cenę
kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Zestaw do zabudowy Grundig Edition 75 Backofenset


Płyta indukcyjna
Kolor: Czarny
Ilość pól grzejnych: 4
Ilość poziomów mocy: 9

Piekarnik elektryczny do zabudowy
Kolor: Ciemny inox
Pojemność: 71 l
Liczba funkcji pieczenia: 8
Zakres temperatur: 220 - 240°C
sprawdź cenę
kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy Zestaw do zabudowy Amica Piekarnik ES37512B Fine + Płyta gazowa PGA6111APB


Płyta gazowa
Kolor: Czarny
Rodzaj rusztu: żeliwny
Ilość pól grzejnych: 4

Piekarnik elektryczny do zabudowy
Kolor: Czarny
Pojemność: 65 l
Liczba funkcji pieczenia: 10
sprawdź cenę

Kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy?

Wybór między kuchnią wolnostojącą a do zabudowy zależy głównie od Twoich indywidualnych preferencji, budżetu oraz wymiarów i kształtu pomieszczenia. Jeśli cenisz sobie mobilność i prostotę, kuchnia wolnostojąca może być dla Ciebie idealna. Natomiast jeśli marzysz o nowoczesnym wyglądzie, spersonalizowanych rozwiązaniach i maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni, warto rozważyć płytę grzewczą do zabudowy, np. innowacyjną płytę indukcyjną.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts

Ekspert w dziedzinie sprzętów AGD, a w szczególności urządzeń do gotowania. Jego fascynacja kuchenkami, piekarnikami i płytami grzewczymi to efekt wieloletnich badań i praktycznych doświadczeń. Nie tylko pisze o kulinarnych gadżetach - on sam jest zapalonym kucharzem, a jego specjalnością jest kuchnia azjatycka. W wolnych chwilach oddaje się swojej drugiej pasji - piłce nożnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *