Przepis na szybkie gotowanie i pieczenie? Nowoczesne sprzęty AGD!
Żyjesz w ciągłym biegu i stale brakuje Ci czasu na przygotowanie pełnowartościowego, domowego posiłku? Jeśli wyrobisz sobie pewne nawyki, przygotujesz plan działania i wykorzystasz nowoczesne technologie, nie będziesz tracił wielu godzin na codzienne gotowanie i pieczenie. Z poniższych akapitów dowiesz się, jakie funkcje płyty indukcyjnej i piekarnika pomogą Ci przyrządzać posiłki szybciej, sprawniej i o wiele przyjemniej.
Funkcja Booster
Nie musisz przeznaczać na gotowanie połowy swojego wolnego czasu. Wystarczy, że wyposażysz swoją kuchnię w nowoczesną płytę indukcyjną, która bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko stygnie. Dzięki temu dno naczynia nagrzewa się zaledwie w kilka minut i można szybciej przystąpić do gotowania potrawy. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej podkręcić tempo gotowania, skorzystaj z nowoczesnej funkcji Booster. Posiada ją większość dostępnych na rynku płyt indukcyjnych, jednak poszczególni producenci stosują odmienne nazewnictwo. Tak więc w płytach indukcyjnych Amica znajdziesz funkcję PowerBooster, której uruchomienie zwiększa moc pola grzewczego nawet o kilkadziesiąt procent. W ten sposób o wiele szybciej zagotujesz wodę na makaron – przykładowo płyta indukcyjna Amica PI 6541S4UD z funkcją PowerBooster doprowadzi wodę do wrzenia zaledwie w 3 minuty. Wybierając taką płytę, nie tylko skrócisz czas przyrządzania potrawy, ale również zachowasz więcej cennych wartości odżywczych.
Szybki nagrzew w piekarniku
Zanim włożysz potrawę do piekarnika, musisz najpierw nagrzać komorę do odpowiedniej temperatury. Piekarnik potrzebuje jednak trochę czasu, aby się rozgrzać, a im wyższą ustawisz temperaturę, tym dłużej będziesz czekać. Właśnie dlatego w wielu przepisach znajdziesz adnotację, aby włączyć piekarnik w trakcie przygotowywania potrawy. Możesz jednak tego uniknąć – wystarczy, że zainwestujesz w elektryczny piekarnik Amica. Praktycznie wszystkie modele tej marki dysponują funkcją szybkiego nagrzewu, np. piekarnik Amica ED37614B X-TYPE OPENUP czy Amica ED37618X X-TYPE OPENUP. Dzięki niej piekarnik wykorzystuje wszystkie dostępne źródła grzania, aby w jak najkrótszym tempie rozgrzać komorę do ustawionej przez Ciebie temperatury. Wystarczy więc kilka minut, gdy urządzenie będzie gotowe do działania.
Funkcja Hob&Go
Gotowanie pomoże Ci również przyspieszyć funkcja Hob&Go, którą znajdziesz w niektórych płytach indukcyjnych Amica, np. w modelu PIT 6541 NSU. Dzięki niej płyta od razu po włączeniu wykryje garnek i automatycznie uruchomi dane pole grzejne. Nie będziesz więc musiał za każdym razem aktywować pól, co pozwoli Ci zaoszczędzić cenny czas. Obsługa płyty ograniczy się jedynie do jej uruchomienia i ustawienia odpowiedniej mocy grzania.
Programowanie czasu gotowania i pieczenia
Zarówno piekarnik, jak i płyta indukcyjna powinny być wyposażone w Timer. Pomoże Ci on precyzyjnie ustawić czas gotowania i pieczenia. W ten sposób nie tylko unikniesz niedogotowania lub przypalenia potrawy, ale również zaoszczędzić sporo czasu. Nie będziesz musiał co chwilę chodzić do kuchni i sprawdzać, czy ciasto nadaje się już do wyjęcia z piekarnika i czy jajka są już odpowiednio ugotowane na twardo. Timer odmierzy dokładny czas, a gdy rozlegnie się wyraźny sygnał dźwiękowy, będziesz wiedzieć, że czas gotowania lub pieczenia dobiegł końca.
Płyta indukcyjna Amica PIH6541PHTSUNA 2.0 Ilość pól grzejnych: 4 Ilość poziomów mocy: 10 Technologie: AutoBridge, PowerBooster, Cook Adapt, Hob&Go, Childlock |
sprawdź cenę | |
Piekarnik Amica ED37614B X-TYPE OPENUP Objętość komory (l): 77 Rodzaj sterowania: Elektroniczne Ilość funkcji: 11 Czyszczenia komory pieczenia: Emalia łatwoczyszcząca Easy Clean, Kataliza Prowadnice: Drabinkowe, Teleskopowe z funkcją stop |
sprawdź cenę | |
Płyta indukcyjna Amica PIG6541PHTSUN 3.0 Ilość pól grzejnych: 4 Ilość poziomów mocy: 14 Technologie: AutoBridge, PowerBooster, HobControl Pro, Childlock |
sprawdź cenę |
Ekspert w dziedzinie sprzętów AGD, a w szczególności urządzeń do gotowania. Jego fascynacja kuchenkami, piekarnikami i płytami grzewczymi to efekt wieloletnich badań i praktycznych doświadczeń. Nie tylko pisze o kulinarnych gadżetach - on sam jest zapalonym kucharzem, a jego specjalnością jest kuchnia azjatycka. W wolnych chwilach oddaje się swojej drugiej pasji - piłce nożnej.